1. BOTIMET KISHTARE TE NOLIT: Tekstualizimi i lëvizjes për kombëtarizimin e Kishës

PERIUDHA E PARË PËRKTHIMORE: 1908-1914[1]    Themelimi dhe kanonizimi i famullisë së parë shqipe, në vitin 1908, kishte si kusht nga misioni rus në Amerikë shtypjen e një libri shërbesash në shqipe. Pa këto përkthimedhe pa këtë kishë të parë, nuk mund të organizohej diaspora shqiptare në Amerikë e gjetkë, dhe nuk mund të fytyrohej lëvizja… Read More 1. BOTIMET KISHTARE TE NOLIT: Tekstualizimi i lëvizjes për kombëtarizimin e Kishës

2. Riorganizimi kishtar i mërgatës shqiptaro-amerikane

PERIUDHA E DYTË PËRKTHIMORE: 1941-1952[1]  Që nga viti 1914, kur Fan S. Noli botoi librin e fundit kishtar të periudhës së parë përkthimore, e gjer në vitet 40, kur u kthye në përkthimet liturgjike, ai botoi mbi një duzinë veprash shekullare, kryesisht përkthime të letërsisë botërore, një histori letrarizuese për Skënderbenë, si dhe një vepër… Read More 2. Riorganizimi kishtar i mërgatës shqiptaro-amerikane