Shën Kozmai dhe Naim Frashëri

Përhitja shtatëshpirtëse e Pallatit të Kulturës në Përmet, dhe pikëpyetja kërcënuese që e qerthullon e i shumon këtij hijet herë njerëzore e herë hyjnore – tempull kulturor a faltore ortodokse – verën e kaluar na robëroi të jemi përsëri bashkëjetues të paradoksit në diskursin shqiptaro-grek, të ngecemi në dilemat që sendërgjia di të pjellë vetëm,… Read More Shën Kozmai dhe Naim Frashëri

Petro Luarasi: ndriçim, opinion, përndjekje

Ta begatojmë gjuhënë edhe kombin tënë me kulturë dhe qytetërim (Luarasi, 1911)   Kur dëgjohen emrat e të parëve të kombit shqiptar, atje ku është mbishkruar dhe Petro Luarasi, duket sikur bashkëmoshatarët e mi sillen vringthi para një imazhi fotografik bardhezi, në një afri të njëqenshme me tekstet e hershme shkollore, tej ronitjes së kohës. Nëse… Read More Petro Luarasi: ndriçim, opinion, përndjekje